SRCE UNIVERZITETSKOG NOGOMETA

Hermann Trophy header

Napisao Hannah Boxerman

🇲🇽 Para leer en español, ver aquí. | 🇺🇸 To read in English, see here.

Tu nadomak CITYPARK-a u St. Louisu živi trofej koji predstavlja najveću počast univerzitetskog nogometa.

Trofej Hermann - svjetlucava kristalna lopta teška deset funti - je trofej za koji se svake godine bore najboljli univerzitetski nogometaši i nogometašice u našoj zemlji. Nalazi se u Missouri Athletic Club u Washington aveniji i uručuje se na ceremoniji koja se godišnje jednom održava tokom MAC Hermann trofej banketa.

Tu dolaze na stotine nogometnih zaljubljenika, članovi lokalne zajednice, navijači i sportske legenda da se pridruže finalistima na dodjeli i da bi slavili Heisman trofej nogometnog svijeta.

Put ovog trofeja do St. Louisa bio je sudbonosan. Nagrada je ustanovljena još 1967. godine od strane tadašnjeg predsjednika Državne profesionalne nogometne lige Roberta Hermanna (koji potiče iz St. Louisa) sa ciljem da se dodjeljuje najboljim muškim univerzitetskim igračima ovog sporta. Hermann je ugledni lokalni privrednik koji je neumorno radio kako bi dao doprinos uspjehu nogometa u SAD. Nagrada za nogometašice inaugurirana je 1991. godine.

Missouri Athletic Club, decenijama posvećen slavljenju vrhunskih sportskih dostignuća, 1986. godine je predstavio svoju inačicu nagrade univerzitetskog nogometa. Ta MAC i nagrada Hermann trofej su 2001. godine zvanično objedinjeni u jedan trofej - najprestižniji u univerzitetskom nogometu.

MAC je nastavio svoju tradiciju davanja počasti pobjednicima i organiziranja banketa. Sada je odlučeno da u listu gostiju budu uvršteni svi finalisti - predstavljajući tako više fakulteta, pozivajući i medije i nastavljajući viziju Roberta Hermanna u promociji nogometa u SAD. 

Jim Wilson, direktor komunikacija u Missouri Athletic Club rukovodi Hermann trofejom još od objedinjavanja 2001. godine.

"Cilj je bio da se univerzitetskom nogometu da veći značaj," rekao je. "Ideja je imala dosta smisla pošto je St. Louis bio glavni grad nogometa u SAD i grad sa bogatom historijom ovog sporta. I imalo je smisla organizovati banket dodjela nagrada na premijernom mjestu kao što je MAC koji odaje počast velikom naslijeđu gospodina Hermanna i svim njegovim važnim doprinosima nogometnoj igri.”

U decenijama svog postojanja nagrada Hermann trofej je dodjeljivana sada čuvenim imenima kao što su John Kerr, Al Trost i Alexi Lalas, pa do Crystal Dunn, Tisha Venturini i Mia Hamm. Mnogi od ovih igrača su se vraćali MAC banketima da se pojave kao govornici i da se druže sa nogometnim zvijezdama generacija koje dolaze. Za počasne zvanice u koje se računaju i timovi srednjoškolaca na nivou države Missouri to je životna prilika da se sretnu sa svojim nogometnim idolima.

"Godine kada je Crystal Dunn osvojio trofej nastupajući za Univerzitet North Carolina Mia Hamm, koja je također predstavljala North Carolina nastupila je kao moderator", navodi on. "Crystal Dunn je imao čast nositi broj 19 koji je u North Carolina bio broj Mia Hamm. To je najveća čast koju možete zamisliti kada tamo nastupate, a ona je tokom banketa sjela upravo pored svog heroja."

Opisujući MAC Hermann trofej Wilson ga definiše kao odskočnu dasku za studente nogometaša u njihovim karijerama; dalje nastavalju ka profesionalnim takmičenjima ili idu na olimpijska takmičenja ili se pak odlučuju na trenerski poziv. Biti na takvom mjestu na počecima njihovog uspjeha, dodaje on, je uzbudljivo i ispunjavajuće.

230520_STLCITYSCLvSKC_JT_49

"Ovo su izuzetni mladi sportisti. Najbolje što univerzitetski sport ima, ali ipak i dalje ne dobijaju dovoljno medijskog prostora," navodi on. "Sa njima smo u fazi kada se još grade kao igrači, a ne kada su već postigli svoje uspjehe. Bila je Crystal Dun, a tek onda je postala Crystal Dunn državne reprezentacije; poseban je osjećaj slaviti ih tokom njihovog izrastanja. Zadovoljstvo nam je biti na talasu njihovog budućeg uspjeha i svaki njihov sljedeći uspjeh će našu nagradu činiti još prestižnijom. Za njih je velika stvar da se ovdje pojave i prime državno priznanje i prelijepo je biti dio toga i činiti to na prvoklasan način."

Kao neko ko potiče iz St. Louisa i zaljubljenik nogometa - on je i bivši nogometaš i trener kluba za koji nastupa njegova kćerka - Wilson je uvjeren da je St. Louis očekivani izbor za mjesto koje će biti dom MAC Hermann trofeja.

"Dosta toga je povezano za nogometnu tradiciju St. Louisa," nastavlja Wilson. "St. Louis univerzitet je osvojio više naslova prvaka - deset - od bilo kojeg drugog univerzitetskog nogometnog projekta. Sa brojem igrača koje je St. Louis iznjedrio i svim nabojem koji je prisutan u lokalnoj zajednici ovdje spram nogometa sve to jednostavno ima smisla. Onako kako smo se ophodili prema Heisman trofeju i kako su oni radili sa gradskim Sportskim klubom u New Yorku mi tako isto radimo sa našim timom ovdje podižući mu kvalitet na veći nivo. Nivo koji i zaslužuje.

Greg i Annie Beekman, predsjedavajući Missouri Athletic Soccer Cluba, potpuno se slažu sa ovim.

"Ne postoji drugi grad u cijeloj državi koji ima ukorijenjeniju i bogatiju nogometnu kulturu i historiju od St. Louisa, posebno kada je u pitanju amaterski i univerzitetski nogomet," navode oni. "Činjenica da je St. Louis dom Hermann trofeja još od 1967. godine dodatno govori koliko naš grad baštini i afirmiše nogomet u SAD i to puno ranije nego su to počeli činiti u ostatku zemlje."

St. Louis je oduvijek bio stjecište nogometa, kaže Wilson i podsjeća na 1950. godinu i kada je američka reprezentacija doživjela težak poraz protiv Engleske, uz napomenu da je ta reprezentacija imala nekoliko igrača koji potiču iz St. Louisa. To uzrokovalao da se grad tada pozicionira kao grad nogometa, a tome je doprinio i uspjeh St. Louis univerziteta, pojava St. Louis Starsa, kao i pozicija Roberta Hermanna kao predsjednika Američke nogometne lige Sjeverne Amerike. I ovdje je zablistao ženski nogomet; prve generacije ženskih timova igrale su u Soccer Parku u Fentonu, a druga generacija igrala je na Busch stadionu pred 40 hiljada gledalaca.

Dakle, oduvijek je to imalo smisla. Ali sada, kada je CITY tu na sceni St. Louis ponovo dobija pozornost - što važi i sa MAC Hermann trofej.

"Potpuno podržavamo sve što CITY radi," navodi Wilson i nastavlja, "desiće se da će ugled MAC Hermann trofeja ovdje lokalno porasti, a mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa njima i radićemo na unapređenju tih odnosa. Isto tako, Missouri Athletic Clubi i CITY su gradski partneri. I to je sasvim očekivano. Postoji toliko toga oko čega se možemo usaglasiti: podrška sportu, podrška gradskoj jezgri St. Louisa, podrška poslovnoj zajednici. Otvaraju se nove mogućnosti za zajedničko djelovanje, a CITY i MAC Hermann trofej će nastaviti da rastu zajedno."

IMG_3720[4]

Mada možemo reći da ti odnosi već sada doživljavaju procvat. Članovi CITY organizacije uključujući sportskog direktora Lutz Pfannestiela i predsjednika tima i glavnog direktora Diego Gigliani bili su prisutni na ovogodišnjem Herman trofej banketu. Hermann trofej se našao i u CITYPARK-u gdje su se ljubitelji nogometa mogli sa njim slikati i saznati više o njegovoj historiji. Tu se pojavio i jedan vrlo poseban navijač CITY-a: Al Trost, nogometna legenda koji je ovaj trofej osvoji  1960. i 1970. godine.

Beekmanovi kažu da je organizacija CITY od samog početka podržavala Hermann Trophy, uključujući i posvećenost učenju o značaju nagrade i historiji nogometa St. Louisa.

“Činjenica da je CITY bio razlog što je Hermann trofej dijelom iskustva dana utakmice za okršaj u Kansas Cityju i da nastavlja promovirati nagradu svojim navijačima pokazuje koliko je organizacija duboko posvećena u rastu i koliko daje podršku svim aspektima nogometa u St. Louisu i mi to veoma cijenimo”, navode. “S naše strane, Hermann trofejom upravlja Sportska fondacija Missouri Athletic Club, a naši članovi su strastveni u podršci CITY timu i pomoći zajednici St. Louisa. Radujemo se saradnji sa CITY organizacijom i podržavamo njihovu zajednicu u naporima na radu na terenu."

Wilson tvrdi da je budućnost nogometa u St. Louisu svijeta - što je umnogome postignuto uspjehom CITY-a kako na terenu tako i van njega.

"Ono što je postigao CITY prevazilazi mnoga očekivanja i može se nazvati fenomenom," tvrdi on. "Drago nam je vidjeti franšizu kako napreduje, a MAC će biti dio tog uspjeha na način na koji to njemu bude omogućeno. Jedan dinamični MAC će pomagati CITY, a dinamični CITY će pomagati nas. Naši ciljevi se potpuno poklapaju i naše partnerstvo je bilo sasvim očekivano, kao što je očekivano i njegovo dalje unapređenje.

Dani utakmica na MAC-u su naelektrisani; tokom svake utakmice na domaćem terenu, entuzijastična i dinamična publika stiže u prostor Washington Avenue kako bi iskoristila prednosti prevoza do CITY Parka.

Wilson kaže da je MAC nestrpljiv da nastavi dugu historiju kluba kao odredište za nogometne navijače, a njegov tim uživa u porastu popularnosti ovog sporta širom SAD-a.

"U našoj je krvi," kaže Wilson. "Samo želimo da nogomet nastavi svoj rast u cijeloj zemlji. Uspjeh, kao što je ovaj kojeg je postigla MLS liga nam daje krila. A to što je taj uspjeh sada ovdje kod nas na domaćem terenu čini ga još većim. Kako Liga nastavlja svoj rast pomaže nam tako što služi kao odskočna daska za naše igrače. SAD će biti domaćin Svjetskog prvenstva 2026. godine što će biti novi podstrek za razvoj nogometa u našoj zemlji, a mi želimo biti dijelom te priče. Želimo slaviti te sportiste i ponuditi im podijum da budu viđeni i prepoznati."

Za više informacija o MAC Hermann trofeju, kao i za detalje o našem ovogodišnjem banketu posjetite machermanntrophy.org.